Pozvánka: Pohodové cyklotrasy v okolí St. Martina v Rakouském Kolorádu

Pozvánka: Pohodové cyklotrasy v okolí St. Martina v Rakouském Kolorádu

Nejkrásnější cesty mezi Solnou komorou, Taurami a Dachsteinem




Svatých Martinů můžete v Rakousku navštívit hned několik a každý z nich vás osloví svou osobitou tváří. St. Martin am Tennengebirge v salcburské župě Pongau vám učaruje kontrastem rozkvetlých pastvin s kulisami vápencových masívů Tennengebirge a Salcburských Dolomit, jak místní nazývají Gosauský hřeben s Dachsteinem. Tato oblast má v sobě cosi vznešeného a nezkaženého masovým turismem, což potěší romantické cykloturisty obzvláště.

Oblast mezi Nízkými Taurami, Dachsteinem a Solnou komorou, kde se nachází i náš St. Martin, je protkána mnoha stezkami vhodnými pro horská kola. Ty nejatraktivnější vedou k horským salaším, které v zimě slouží jako stylové hospůdky u sjezdovek lyžařské oblasti Dachstein-West, zatímco v létě jsou věrné svému několik set let starému poslání – jsou útočištěm pro dobytek pasoucí se na okolních horských pastvinách, ale zároveň své produkty jako sýry, máslo, uzeniny, pálenky, ale samozřejmě i pivo a nealko nápoje nabízejí turistům. Atmosféra horských chat v oblasti Dachstein-West je vskutku nezapomenutelná a cesta k nim na kole je díky nádherným výhledům velkým zážitkem. Za svůj start k salaším oblasti Dachstein-West si můžete zvolit St. Martin am Tennengebirge nebo sousední Annaberg či Abtenau nebo vzdálenější Russbach či Gosau. Romantickým zákoutím Astauwinkl se například můžete vydat na kolech cik cak vzhůru k velmi poetické chatě Stuhlalm; méně náročná cesta vás dovede k chatě Rottenhofhütte. Nejkrásnější výhledy si užijete na šotolinových cestách vedoucích k chatám Edtalm, či dále směrem ke Gosau s dech beroucím pohledem na ledovec Dachsteinu u chaty Sonnenalm či u Jablonecké chaty (Gablonzerhütte). K chatám Sonnenalm a Edtalm si můžete výjezd usnadnit díky kabinové lanovce na vrchol Hornspitz, která přepravuje i kola. Pozor ale na jízdní řád - v provozu pouze dvakrát týdně. Mým tajným tipem je horská chata Hareit s překrásným výhledem na Tennengebirge, kde vás svérázná Resi pohostí svým vyhlášeným Jagatee – velmi silným horkým alkoholickým nápojem, jehož ochutnávku před sjezdem na kole bych snad raději neměla doporučovat...

Zdatní bikeři mohou brázdit oblast Dachstein-West do úplné extáze. Ale také pro pohodové cyklisty se v okolí St. Martina najde několik nenáročných tras. V prvé řadě je záhodno zmínit zcela rovinatou Tauernskou cyklostezku, která oblast ohraničuje, jakož i Enžskou cyklostezku a síť cyklostezek přilehlé Solné komory. Zde však pojednáváme o zákoutích a tajných tipech, takže vzhůru do neznáma!

Přímo ze St. Martina se odpůrci dlouhých stoupání mohou vydat kolem horské chaty Buttermilchalm do divokého údolí Lammertal sevřeného svislými stěnami horského masívu Tennengebirge a – stále bez větší námahy – do protilehlého údolí Neubachtal, kde šlapete tváří v tvář hradbě Salcburských Dolomit s dominantní skalní jehlou Bischofsmütze (Biskupská čepice).

Na Tauernskou i Enžskou cyklostezku se ze St. Martina snadno napojíme po zhruba 10 km jízdy po silnici, kterou má od příštího roku lemovat nová cyklostezka. Z obou cyklostezek odbočuje řada neznámých, ale překrásných horských údolí, které stojí za projetí. Některé vydají za samostatnou etapu a je proto vhodné se na jejich začátek přiblížit autem či autobusem.

Za odbočení z Tauernské cyklostezky nesporně stojí divukrásné údolí Bluntautal, vycházející z historického městečka Golling a míjející tajemný vodopád Gollinger Wasserfall, který vyvěrá ze skály, kterou Keltové považovali za bránu do onoho světa. Tajemná a také trochu dobrodružná je cesta údolím podél smaragdového potoka Blühnbach po neudržované silnici divokou soutěskou k soukromému zámku. Lze po ní dojet až ke skalnatému úpatí horského masívu Hochkönigu. Tato cesta opouští Tauernskou cyklostezku za hradem Werfen.

Nedaleko Werfenu odbočuje horská silnice do Werfenwengu, moderního lyžařského střediska s dlouhou tradicí lyžování, která je podchycena ve zdejším Salcburském lyžařském muzeu. Mezi obyvateli i návštěvníky Werfenwengu a St. Martina se vedou živé diskuze o projektu, který zamýšlí lyžařsky – tedy lanovkami a sjezdovkami - obě horské vesnice přes 3 údolí propojit. Jde o oblast s nebývalou jistotou sněhu a krásnými svahy, vášnivým lyžařům můžeme tento záměr opravdu přát. Cyklisté si ale ve Werfenwengu také přijdu na své: ti drsnější v sedlech kol vyšvihnou 6kilometrové stoupání do sedla pod Bischlinghöhe, aby následným drsným sjezdem a přes několik hupů dojeli nejpřímější cestou do St. Martina. Ti pohodlnější se nechají z Werfenwengu (902 m) i s koly vyvézt lanovkou na vyhlídkový vrchol Bischlinghöhe (1834 m). Z vrcholu dolů na kolech vede šotolinová cesta kolem 3 horských chat s občerstvením a s kulisou masívu Tennengebirge. Cesta je díky klesání fyzicky málo náročná, ale klesání je místy tak strmé, že by někteří mohli litovat, proč nejeli lanovkou i dolů. Zastávky u 3 horských chat stojí za to: výhledy sahají od Nízkých po Vysoké Taury a přímo před vámi se z hlubokého údolí řeky Salzach zdvihají vápencové stěny Hochkönigu a Hagengebirge. Skutečně tajným tipem je cesta z Werfenwengu po stopách staré římské cesty do Hüttau, kde po necelých 20 kilometrech jízdy víceméně skopce můžeme navštívit měděné doly a pokračovat zpět do St. Martina.
Pokud nás naše zvědavost nasměruje na jih, pak využijeme pro zpestření ze St. Martina cestu kolem horské chaty Halmgut, od které nás strmě klesající asfaltová silnička dovede do údolí řeky Enns u Altenmarktu. Zde se otevírá bikové nekonečno v oblasti Ski Amadé, ale také řada bočních údolíček, zvoucích k probádání. Ta si ponecháme pro příště!

Praktické informace
Sezóna
Uvedené trasy jsou sjízdné od jara do podzimu, část tras alpskými údolími může být sjízdná kvůli sněhu teprve od konce května.

Doporučené mapy
Mapy obsahující oblast Dachsteinu, jižní Solné komory, Schladmingské a Radstadtské Taury a Tennengebirge, např. z edice Kompas či Freytag&Berndt. Lokální mapa St. Martina a okolí (zdarma od místní turistické centrály).

Doprava
Vzdálenost lokality z ČR (z Prahy): 400 km
Nejsnáze vlastním autem či autobusem CK. S přestupy lze vlakem a linkovým autobusem přes Linec, Salcburk.

Ubytování
Tato oblast nabízí díky svému zaměření na zaměření na alpské lyžování vysokou ubytovací kapacitu, od jara do podzimu poptávka nepřesahuje nabídku. Jediné úskalí mohou být podniky mimo zimu zavřené, ale ubytování všech kategorií téměř s jistotou v oblasti najdete. Vždy je vhodnější ubytování rezervovat předem.

TIP: www.apartmany-heidi.cz

Webové stránky
www.apartmany-heidi.cz ; www.ck-trip.cz; www.amade.cz

Turistické zajímavosti

St. Martin am Tennengebirge (949 m) je idylická horská obec rozprostírající se mezi Dachsteinem a Tennengebirge na rozvodí řek Lammer a Fritz. Nabízí bezpočet výletů k horským salaším až 400 let starým a v zimě lyžování ve střediscích Ski Amadé a Dachstein-West.

Lyžařská oblast Dachstein -West nabízí liduprázdné sjezdovky, stovky kilometrů lanovek, překrásné výhledy na okolní hory a mnohaminutové sjezdy na lyžích. V oblasti se nachází přes 140 kilometrů sjezdovek, propojených moderními lanovkami. Na své si přijdou i milovníci běžeckých stop.

Jablonecká chata se nachází v lyžařské oblasti Dachstein-West na úbočí hory Grosser Donnerkogel ve výšce 1 550 metrů nad mořem. V roce 1902 založili tehdejší němečtí obyvatelé Jablonce n. N. místní sekci Německého alpského spolku. Jeho členové získali v roce 1931 chatu v Alpách, kterou pojmenovali podle svého bydliště, tedy Gablonzer Hütte.
Po skončení druhé světové války byli němečtí obyvatelé Jablonecka odsunuti, část z nich se usídlila v Bavorsku. V městě Kaufbeuern založili sídliště Neugablonz, kam přenesli nejenom své sklářské umění, ale také spolek, který chatu vlastní.
Ve vchodu do chaty umístili členové Alpského spolku kameny ze své domoviny: z Ještědu, Jizerských hor, Krkonoš, Černé Studnice a Bukovce.

Tennengebirge jsou pohořím nacházejícím se v Rakouských Alpách ve spolkové zemi Salcbursko u města Bischofshofen. Geograficky se hory zařazují do Východních Alp. Jedná se o vápencovou náhorní plošinu o ploše 60 km². Nad výškou 2000 m má plošina ještě rozlohu 37 km². Od roku 1982 je oblast prohlášena za chráněnou. Vzhledem k velkému výskytu vápence se zde nalézajá mnoho krasových útvarů - jeskyně, propasti atd. Na západě masivu nalezneme největší ledovou jeskyni na světě - Eisriesenwelt.

Dachstein je horský masiv v Severních vápencových Alpách a zároveň jedna z vůbec nejznámějších alpských oblastí. Nejvyšší ze stovek jeho vrcholů, Hoher Dachstein (2995), je zároveň druhou nejvyšší horou Severních vápencových Alp. Politicky patří toto území sejným dílem do spolkových zemí Salcbursko, Štýrsko, masív Dachsteinu pak hraničí k spolkové zemi Horní Rakousko. Masiv Dachsteinu pokrývá území přibližně 20×30 km. Většinu plochy tvoří zvlněná náhorní plošina s mnoha krasovými jevy. Nejvyšší vrcholy se nachází na jejím okraji, a spadají zejména k jihu vysokými stěnami (až 1100 metrů) do údolí. Dachstein je také místem nejsevernějšího a zároveň nejvýchodnějšího zalednění v Alpách - ledovce a významnější ledová pole jsou Hallstattský, Velký Gosauský, Schladmingerský, Schneeloch, Malý Gosauský, Edelgriesský, Severní Torsteiu a Jižní Torstein.
St. Martin am Tennengebirge vám učaruje konturami rozkvetlých pastvin a kulisami Nízkých Taur, vápencových masívů Tennengebirge a Salcburských Dolomit, jak místní nazývají Gosauský hřeben s Dachsteinem. Tato oblast má v sobě cosi vznešeného a panenského, což potěší romantické cykloturisty a bikery.
St. Martin am Tennengebirge je také východiskem značených tras pro nordic walking, turistiku a nově také pro běh.

Oblast si vysloužila přezdívku Rakouské Kolorádo. Horské cesty vedou k salaším, které v zimě slouží jako osobité hospůdky u sjezdovek lyžařské oblasti Dachstein-West, zatímco v létě jsou útočištěm pro dobytek pasoucí se na okolních horských pastvinách. Své produkty jako sýry, máslo, uzeniny, pálenky, ale samozřejmě i pivo a nealko nápoje nabízejí svým návštěvníkům. Nejkrásnější výhledy si užijete na šotolinových a lesních cestách vedoucích k chatám Edtalm, či dále směrem k Jablonecké chatě (Gablonzerhütte) s dech beroucím pohledem na ledovec Dachsteinu. Výjezd si můžete usnadnit kabinovými lanovkami. Mým tajným tipem je horská chata Hareit s překrásným výhledem na Tennengebirge, kde vás svérázná Resi pohostí svým vyhlášeným Jagatee – domácím alkoholickým nápojem, jehož ochutnávku před sjezdem na kole bych snad raději neměla doporučovat...

Zdatní bikeři mohou brázdit oblast Dachstein-West do úplné extáze. Ale také pro pohodové cyklisty se v okolí St. Martina najde mnoho nenáročných tras na rovinaté Taurské a Enžské cyklostezce a na cyklostezkách okolo jezer Solné komory. Získají si vás fascinujícím kontrastem lehkosti jízdy po rovinaté stezce a panoramaty Alp. Z cyklostezek odbočuje řada neznámých, ale překrásných horských údolí, které stojí za projetí. Za odbočení z Taurské cyklostezky nesporně stojí divukrásné údolí Bluntautal, vycházející z historického městečka Golling a míjející tajemný vodopád Gollinger Wasserfall, který vyvěrá ze skály, kterou Keltové považovali za bránu do onoho světa.
Nedaleko Werfenu odbočuje horská silnice do Werfenwengu, kde za návštěvu stojí Salcburské lyžařské muzeum. Z Werfenwengu (902 m) můžeme vyjet po horské silnici na kole nebo pohodlně i s koly lanovkou na vyhlídkový vrchol Bischlinghöhe (1834 m). Z vrcholu vede šotolinová cesta kolem horských chat s občerstvením a s překrásnou kulisou masívu Tennengebirge víceméně s kopce do St. Martina.
Pokud nás naše zvědavost nasměruje na jih, pak využijeme ze St. Martina cestu kolem horské chaty Halmgut, od které nás klesající asfaltová silnička dovede do údolí řeky Enns u Altenmarktu. Zde se otevírá bikové nekonečno světoznámé lyžařské oblasti Ski Amadé, ale také řada bočních údolíček, zvoucích k probádání.

TIP na ubytování pro jednotlivce a skupiny - Pension Heidi: www.apartmany-heidi.cz

Zájezdy s ubytováním v Pensionu Heidi v St. Martin am Tennengebirge:
CYKLOZÁJEZDY CK TRIP
Po rovině napříč Alpami „PLUS"
Po rovině napříč Alpami „MAXI"
Enžská cyklostezka
Rakouské Kolorádo
Panorama trip
Amadé bike
Za krásami alpských jezer a jezírek
Pohodově kolem západního Dachsteinu
MTB Dachstein-West
Pohodově mezi vrcholy Alp
Hvězdicově po Salcbursku a Bavorsku
CYKLOZÁJEZDY PRO (PRA)RODIČE S DĚTMI
Rakouské Kolorádo pro děti I., II., III.
Ze středověku do pravěku na kole
Za vodníky alpských jezer
PĚŠÍ TURISTIKA, NOVINKA: NORDIC WALKING
Nejkrásnější túry v srdci Salcburska
NOVINKA: RUNNING
Rakouskými Alpami v běžeckých botách

A dalších 150 zájezdů na kole, koloběžkách, inlinech, v pohorkách i běžeckých botách, na lyžích: www.ck-trip.cz

Text a foto: Irena Špringlová

 

 
 

Archiv cestopisů »

   

© CK TRIP, s.r.o. 2024, design Marek Kotrouš, titulní foto MTB-GIGLACH-3095©Martin Huber, web VisionWorks

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím
Nastavení cookies