Ledovec Mölltal + Glockner Dolomiten

Ledovec Mölltal + Glockner Dolomiten

Ačkoliv cesta Mölltalským údolím patří k nejstarším v celých Alpách, patří toto nejvýše položené lyžařské středisko v Korutanech k nejmladším.

První lyžaře mohla lyžařská oblast nad obcemi Flattach a Mallnitz přivítat teprve v roce 1987, kdy byly na ledovci Wurtenkees pod 3122 m vysokým Schareckem postaveny lanovky.



Cesta autem, natož autobusem k dolní stanici lanovky však byla vzhledem k značnému převýšení strastiplná a většinu lyžařů tak odradila.

Průlomem se stalo 26. září 1997, den zprovoznění „mölltalského expresu“ , nejdelší podzemní lanovky na světě (4,796 km), díky níž se ledovec stal snáze dostupný a středisko dosáhlo světové kvality a zasloužené pozornosti.

 

Za pouhých 8 minut se lyžaři tímto expresem dostanou rychlostí 43 km/h z 1255 m.n.m. do horní stanice ve výšce 2320 m.n.m. , nazvané podle jednoho z mnoha zdejších ples Eissee. Zde se nám otevřou pohledy na mnoho pěkných sjezdovek, ležících ve výšce 2200 – 3100 m a na strhující panorama Vysokých Taur i vzdálených Dolomit.

V zimě, kdy je lyžování možné i mimo ledovec, končí zde, u Eissee, nejdelší a nejnáročnější sjezdovka - se svými 6,5 km délky a 1007 m převýšení si ihned získá srdce všech nadšených lyžařů. Vyrážíme-li lyžovat na samotný ledovec, musíme u Eissee ještě přestoupit na kabinovou lanovku, která nás vyveze podél zmíněné krásné sjezdovky do centra oblasti, kde se od podzimu do léta lyžuje na převážně mírných a středně náročných sjezdovkách ve výškách 2700-3100 m. Od horní stanice sedačkové lanovky se nabízí zcela fascinující pohled na Alpy, Julské Alpy, Karawanky, Dolomity. Můžeme vystoupit asi 50 metrů k vrcholovému kříži a pohlédnout do sousedního Gasteinského údolí, kterým vede nejkratší cesta do Mölltalu, a sice 9 km dlouhým železničním tunelem, kterým se na speciálních vagónech přepravují i auta a autobusy.


Zajímavostí, svědčící o dobrém smyslu pro obchod, je skutečnost, že lyžařská permanentka na Mölltal platí ještě v dalších

9 korutanských a východotyrolských lyž. střediscích : Ankogel, Heiligenblut pod Großglocknerem, Goldeck, Sillian, Obertilliach, Kartitsch, Kals pod Großglocknerem, Prägraten u Großvenedigeru, Matrei a lyž. oblast Lienzské Dolomity. Jde o jedinečný rozsah platnosti permanentky a zároveň výhodnou cenu! Zákazníci s vlastní dopravou také obdrží voucher na mýtné tunelu Bad Gastein-Mallnitz. Optimisticky znějící název permanentky - „OK Card“ v sobě skrývá názvy zainteresovaných spolkových zemí Osttirol (Východní Tyrolsko) a Kärnten (Korutany). Nejblíže Mölltalu se nachází lyžařská oblast Ankogel, která svým tvarem připomíná široké koryto, vystavené slunečním paprskům ve výškách 1200 – 2650 m. Ankogel se již před lety stal Eldorádem mezi skialpinisty - nejoblíbenější je jeho 16 km dlouhý sjezd do vedlejšího Gasteinského údolí (doporučuje se pouze s místním průvodcem). Návrat zpět je možný vlakem Tauernským tunelem, umožňujícím spojení mezi severní a jižní stranou Vysokých Taur, za pouhých cca 10 min.


Ve vznešené společnosti horských velikánů leží Heiligenblut . Od Mölltalu jej dělí Sonnblick (3106 m) a při lyžování na zdejších parádních sjezdovkách i mimo ně nespouštíte oči z impozantního Großglockneru (3797 m). Lyžařské terény se nacházejí ve dvou zdánlivě oddělených střediscích, které však propojuje technická rarita - kabinová lanovka, vedoucí z Heiligenblutu podzemním tunelem s převýšením pouhých 65 m do údolí Fleißalm, kde si budete - ne neprávem - připadat jako na konci světa a odkud vedou vleky až do výšky 2902 m. K občerstvení lákají četné romantické horské chaty, ale také horská restaurace Wallackhaus, ležící přímo na Großglocknerské panoramatické silnici, která se v zimě stává součástí sjezdovky z Viehbühelu. Jen pozor na patníky, vyčnívající ze sněhu!


Téměř na úpatí Großglockneru , přesněji řečeno na úpatí Großer Montanitz (3232 m), leží střediska Matrei a Kals, ležící na jižní straně Vysokých Taur a dostupná tím pádem z Lienzu. Návštěvníci, kteří si za své pobytové místo zvolí metropoli Východního Tyrolska, Lienz, či nedaleký Sillian, poslední město před hranicemi s Itálií, mohou denně lyžovat v jiném středisku. Kromě permanentky mají střediska Sillian a Lienzské Dolomity společné překrásné pohledy na Dolomity jak na rakouské, tak i na italské straně. Takto pestře pojatá lyžařská dovolená je ohromným zážitkem, který si zaslouží vzletný název „skisafari Dolomity.“ Irena Špringlová pro Skimagazín Foto: Velkým propagátorem Mölltalu a dalších korutanských středisek je korutanský rodák Franz Klammer, olympijský vítěz v Innsbrucku r. 1976 a mnohonásobný vítěze SP ve sjezdu.

 

Fotogalerie

Mölltal + Glockner Dolomiten Mölltal + Glockner Dolomiten Mölltal + Glockner Dolomiten Mölltal + Glockner Dolomiten
 
 

Archiv cestopisů »

   

© CK TRIP, s.r.o. 2024, design Marek Kotrouš, titulní foto MTB-GIGLACH-3095©Martin Huber, web VisionWorks

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím
Nastavení cookies