MTB speciál – poměrně drsná záležitost!

MTB speciál – poměrně drsná záležitost!

Trasy určené nadšeným vyznavačům horských kol, znalých jízdy v terénu a s fyzickou kondicí, která drsným bikerům umožní překonat značné výškové rozdíly a dostat se tak do míst, na první pohled kolům nepřístupných.

Odměnou za náročná stoupání jsou fantastické výhledy do dáli i do hloubky a hlavně parádní sjezdy.
Každá hornatá země má své nádherné terény pro horská kola.

Z hlediska přírodních krás a vzdálenosti z ČR se jako nejatraktivnější jeví Alpy a Dolomity.



Lago di Garda (Itálie)

Evropská bikerská jednička

Nejlepší trasy v nejuznávanějším ráji bikerů!

Severoitalské jezero Lago di Garda (68 m.n.m.) nabízí nepředstavitelnou paletu kontrastů pro milovníky přírody: Bezprostředně se zde střetává svět velehor v podobě jižních výběžků Dolomit, dosahujících výše až 2100 m.n.m. (kam také vyjedeme!) se vším drsným, co k horám patří, a svět slunce a tepla se středomořským klimatem a flórou. Pojedeme po skalních zásobovacích cestách i zákopy z 1.sv.války, místy zaříznutých do téměř svislých stěn, šplhajících do výšin, ze kterých se nám otevřou fascinující panoramata. Jiné úseky nás povedou po cestách turistických, skrytými lesními cestičkami i po vedlejších silnicích.

5 TOP TRAS:

1. "Průsmykem smrti" sleduje středověkou obchodní cestu soutěskou Sarca se starým římským mostem nedaleko jezera Toblino s možností zdolání vyhlídkového vrcholu Monte Casale (1632 m.n.m).
2. Slavný okruh Tremalzo začíná u jezera Lago di Ledro a skýtá nepředstavitelné zážitky při nekonečně dlouhém sjezdu (avšak po odpovídajícím stoupání).
3. Výjezd na dominantu celé oblasti, Monte Baldo, nám usnadní lanovka, od které se vydáme přes Monte Altissimo (2.079 m.n.m.) ryze bikovým terénem s 2 km převýšením dolů!
4. Královská etapa - proslulý okruh Monte Passubio (i se skalními tunely) - nás zavede do bojových pozic z 1.sv.války, kde při odstřelu celé hory padlo 13.000 mužů.
5. Poslední potem vykoupené výhledy na jezero vychutnáme z vrchu Monte Velo.
+ další trasy: Lago di Tenno, Monte Misone (1.803 m.n.m), Punta Telegrafo (2.200 m.n.m), kolem "hory strachu", někdejší dělostřelecké pozice a na závěr výhledy z vrcholu Corna.

Hvězdicově z Val di Sole (Itálie)
Špičkové bikové okruhy, vycházející z „Údolí slunce" denně do jiné oblasti: ke skalám Brenty - nejkrásnější části Dolomit, do Nár. parku Stelvio s nejvyšší horou Východních Alp, Ortlerem, k ledovcům Nár. parku Adamello a Presanella, do bikového ráje - k jezeru Lago di Garda. Zájemce čeká rafting na řece Noce. Pojedeme horskými pěšinami, vojenskými „dynamitovými" cestami z 1. sv. války, lyžařskými terény i údolími bystřin do světa velehor, na první pohled přístupných jen vysokohorským turistům a horolezcům.


TOP 6 tras:

1. ze sedla Passo Carlo Magno úbočím Brenty (36 km, 1 120 m převýšení).
2. od jezera Lago di Ledro do sedla Passo di Tremalzo, od tunelu Dos Marogna krásný sjezd do Rivy (50 km, 1 850 m převýšení), bikového ráje Lago di Garda.
3. z Passo Tonale podle starých rakouských pevností (32 km, 800 m převýšení).
4. přes lázně Pejo k přehradě Pian Palú na úpatí Ortleru (38 km, 1 180 m převýšení).
5. přes lázně Rabbi pod ledovec Cevedale, Národní park Stelvio (38 km, 1 500 m převýšení).
6. Marilleva, Folgarida, Monte Vigo (2 160 m, 36 km, 1 430 m převýšení).

Dolomity + Karnské Alpy (Itálie + Rakousko)
Na kolech pojedeme po starých vojenských a pašeráckých cestách i po turistických pěšinách mezi loukami a pastvinami, na nichž kvete alpská flóra až do rekordních 3000 m n. m., k romantickým horským chatám a pronikneme až do nitra rozervaných Dolomit, staneme tváří v tvář skalním jehlám a štítům impozantních Karnských Alp, odměnou za námahu nám budou fascinující pohledy na bizarní svět okolních hor a skalních věží.


TOP 4 TRASY:

1. Po vojenské cestě z 1. sv. války nitrem Pragserských Dolomit až na strategický vrchol Strudelkopf (2307 m), kolem Cristalla zpět po zrušené železnici (54/70 km).
2. královský okruh Karnskými Alpami po rakouské i italské straně: 82 km s 3650 m převýšení s 3 možnými zkratkami.
3. pikantní dolomitský okruh z Cortiny d´Ampezzo Národním parkem Fanes, Sennes, Prags (50 km/2500 m převýš.).
4. kolem bývalých celnic po starých vojenských i pašeráckých cestách (43 km/1630 m převýš.). Kromě vypsaných extrémních etap nabídka lehčích.

Lungau - Bike (Rakousko - tajný tip)
Drsná romantika

Lungau = panenská údolí i alpské štíty jaksepatří a všude nazaměnitelná idyla. Z údolí řeky Mur vybíhá hvězdicově 15 údolí, z nichž budeme vyrážet po zásobovacích a turistických cestách k přívětivým horským chatám a překonáme i hřebeny mezi údolími. Výzvou nám budiž i lyžařské terény Katschbergu a Grossecku.


4 TOP trasy:

1. z Mauterndorfu přes dva horské hřebeny do údolí Göriach, v závěru údolí k salašové vesnici Vordergöriachalmen ev. stoupat k horské chatě Landweirsee-Hütte (1 985 m),
2. z Mauterndorfu busem do Zederhausu (účast na slavnosti) a na kole kolem jezera a chaty Schliereralm k chatám Köningalm a Örgenhiasalm. Zpět do Mauterndorfu přes vrchol Grosseck 2 072 m (46 km),
3. přes Fanningberg a napříč čtyřmi údolími až k chatě Wildbachhütte a kolem jezera Prebersee zpět (70 km, lze zkrátit),
4. z Mauterndorfu do údolí Laudachfeldtal (2x21 km) lyžařskými terény Obertauernu (+23 km). U šestidenního programu navíc okruh přes sedlo Katschbergu a chatu Bonner Hütte (58 km + event. 2x4 km výjezd na Aineck 2 210 m) a etapa Tour de Mur do historického Murau (100 km).

 

 


 
 

Archiv cestopisů »

   

© CK TRIP, s.r.o. 2024, design Marek Kotrouš, titulní foto MTB-GIGLACH-3095©Martin Huber, web VisionWorks

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím
Nastavení cookies