Ralsko - oáza klidu

Ralsko - oáza klidu Taky máte někdy dojem, že život je jak rozjetý rychlík a Vaše dny běží stejně rychle jako krajina za jeho oknem? Na chvíli zastavit své myšlenky a jen tak vychutnávat obyčejné krásy přírody co možná nejdále od davů - to si asi v dnešní době přeje alespoň občas každý z nás. Máte-li chuť prožít trochu jinou sobotu v sedle kola a obklopeni pouze poklidnou krajinou Máchova kraje, konkrétně bývalého vojenského prostoru Ralska, pak jste srdečně zváni na náš cyklovýlet ze série výletů po Libereckém kraji a euroregionu Nisa.

Tentokrát nás cyklostezky povedou z Výpřeže na Ještědu přes Křížanské sedlo a Křížany nejprve do malebných a tichých vesniček Družcov a Osečná. Bílý kostelík s vysokou věží, zmrzlina v příjemné cukrárně a pak sbohem civilizace. Čekají nás kilometry poklidnou krajinou, za zády silueta Ještědu, před námi pole chvíli plná slunečnic, chvíli zase balíků siláže a pak už voňavé lesy a v nich se vlnící asfaltová cyklostezka… Vede sice po silničce, ale auto tu člověk potká skutečně málokdy.

Kilometry tu ubíhají téměř samy a my vjíždíme do „prérie“, kterou připomíná obora Židlov, jíž projíždíme již po skutečné cyklostezce. Od roku 2000 je obora útočištěm jelenů, muflonů a daňků. Ale i oni mají rádi klid a tak je spatřit není tak snadné. Za to ale potkáváme staré betonové bunkry jako vzpomínku na minulost tohoto vojenského území… Za námi se stále tyčí Ještěd se svými 1012 m, zatímco se nám v popředí pomalu otevírá pohled na další kopce v okolí. Tím prvním je Ralsko, výrazný, zdaleka viditelný zalesněný kuželovitý vrch tyčící se pyšně do výšky 696 m a potom Bezděz, znělcový kopec, jehož špici již z dálky zdobí mohutný hrad založený Přemyslem Otakarem II. Tu a tam se proti nám mihne skupinka cyklistů, ale oproti „Václaváku“, jímž se stali dnes již i hlavní magistrály Jizerských hor, je to krajina Bohem skutečně zapomenutá. Podobně zapomenuté a pobytem vojsk ve 2. pol. 20. stol. zdevastované je i bývalé městečko Kuřívody, do něhož nás cyklostezka po 35 km dovede.

Malý závan civilizace v podobě jedné hlavní silnice, kterou křižujeme a pak příjemné hospůdky s posezením venku, ve městě pak radnice a trojkřídlý renesanční zámek. Jízda „prérií“ v Kuřívodech končí, ale i cyklostezka vedoucí dále přes Bělou pod Bezdězem - kdysi královské město založené ve 14. století, jehož slávu připomíná dnes pouze tvrz přestavěná na zámek – a dále k jednomu z nejznámějších hradů v Čechách, na Bezděz je moc příjemná. 30 m vysoká Velká věž Bezdězu nabízí po přičtení výšky 604 m samotného kopce rozhodně velkolepý pohled po kraji. Již z ní vidíme společně s Máchovým jezerem i další cíl našeho výletu, totiž Břehyňský rybník s přilehlými bažinami a rašelinnými loukami.

Známému rekreačnímu středisku Doksy a Máchovu jezeru, původnímu Velkému Hirschberskému rybníku založenému na příkaz Karla IV., se dnes úmyslně vyhýbáme a přes Tokaniště se borovými lesy a liduprázdnou krajinou pomalu vracíme zpět do Kuřívod, kde náš jednodenní cyklovýlet „prérií“ a oázou klidu zakončíme. Tady nám trocha civilizace v podobě hospůdky a dobrého gulášku s pivínkem před odjezdem naším autobusem se speciálním krytým přívěsem na kola určitě přijde již vhod…

 
 

Archiv cestopisů »

   

© CK TRIP, s.r.o. 2024, design Marek Kotrouš, titulní foto MTB-GIGLACH-3095©Martin Huber, web VisionWorks

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím
Nastavení cookies